Fűtési rendszer tisztítása

Ahogy a gázkazánunkat, úgy az egész fűtési rendszert is érdemes és ajánlott folyamatosan karbantartani, tisztítani. Ennek használata ugyanis nagyobb károkat is okozhat számunkra. Sajnos annak ellenére, hogy bizonyos berendezéseinket folyamatosan karbantartjuk, ezt hajlamosak vagyunk elhanyagolni, pedig ugyanolyan fontos.

Annak érdekében, hogy a fűtési rendszerünknek hosszabb legyen az élettartama és tökéletesen működjön már az üzembehelyezés előtt fontos mind a csövek, mind a radiátorok szakszerű áttisztítása, ugyanis annak ellenére, hogy ezek általában egyenesen a gyártótól érkeznek, sajnos már ezekben is több szennyeződést lehet találni. A működésük során, ahogy a gázkazánunkat, ezt is ajánlott évente, még a fűtési szezon megkezdése előtt karbantartattni, kitisztíttatni. Sajnos használatukból adódóan a fűtésrendszerek egy idő után elszennyeződnek.

A fűtési rendszer tisztítását általában átmosással végzik, ilyenkor kitisztítják és eltávolítják a szennyeződéseket a csővezetékekből, radiátorokból és a padlófűtési csövekből.

Amennyiben nem foglalkozunk a karbantartással, több probléma is felmerülhet, melyek a következők lehetnek:

  • korrózió – csökkenti a fűtési rendszer élettartamát, illetve csökkenti a radiátorok hőleadó képességét is a korrózió során képződő gáz és lerakódó rozsda miatt.
  • rozsda és vízkő lerakódás – az egész fűtési rendszer hatásfokát rontják, a rozsda iszapot képez, mely lerakódik a radiátorok alján, a szivattyú egységekben, a padlófűtésben, a hőcserélőkben és a vízvezeték hálózatban, ennek következtében a rendszer meghibásodhat vagy eldugulhat a lerakódott szennyeződésektől.

Fontos tudni, hogy amennyiben romlik a kazán hatásfoka azzal a felhasznált energia nő, ennek következtében pedig nagyobb lesz a széndioxid kibocsájtás is. 

Honnan tudhatjuk, hogy a fűtési rendszerünk elszennyeződött? Amennyiben a következők közül valamelyiket tapasztaljuk, biztosak lehetünk benne, hogy tisztításra van szükség:

  • a kazán nehezen gyújt be és nem fűt úgy, mint régebben vagy furcsa zajokat ad
  • a radiátor alja hideg
  • nem adja le a hőt a padlófűtés
  • a vezeték az összeillesztsek helyén csöpög.

Abban az esetben ha csökken a kazán hatásfoka sokan magasabb hőfokra állítják, azonban ez sajnos nem megoldás, ilyenkor mindenképpen keressünk fel egy szakembert.

Ha odafigyelünk rá, megelőzhetjük, hogy egy meghibásodás miatt leálljon a fűtési rendszerünk. Annak érdekében, hogy ne legyen vele problémánk figyeljünk oda a rendszeres tisztíttatásra!

Hívás
Cím