Barion Pixel

CO érzékelők, vagy más néven szén-monoxid érzékelők olyan eszközök, amelyek az otthoni biztonsági rendszerek egyik fontos elemei. Feladata, hogy észlelje a szén-monoxid szivárgását, és riasztást adjon a veszélyre utaló jeleket kibocsátva.

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan és íztelen gáz, ami emberre és állatokra mérgező hatással lehet, ha nagyobb mennyiségben lélegzik be. A kialakuló mérgezés tünetei lehetnek a fejfájás, a hányinger, a szédülés, az álmosság és akár a halál is.

Az érzékelők működése a legtöbb esetben elektrokémiai reakciókra alapul. Az érzékelőben található szenzor reagál a levegőben található szén-monoxidra, és elektromos jelet ad ki, ami aktiválja a riasztó funkciót.

Fontos megjegyezni, hogy a szén-monoxid érzékelőknek nincs megfelelő alternatívájuk. A tűzjelzők ugyan arra az alapelvre épülnek, azonban nem érzékelik a szén-monoxidot. A rendszeres karbantartás és ellenőrzés kiemelten fontos, mivel az érzékelőknek is vannak korlátai, és az idővel csökkenő hatékonyságuk már nem garantálja a biztonságot.

Az érzékelők számos formában elérhetőek, és az igényeknek megfelelően választhatóak ki. A legnépszerűbbek az önálló, akkumulátoros érzékelők, amelyeket könnyen fel lehet szerelni bárhol a lakásban, de léteznek olyan modellek is, amelyeket közvetlenül a fűtőrendszerbe integrálnak, vagy vezetékes hálózaton keresztül csatlakoznak a biztonsági rendszerhez.

Összességében a szén-monoxid érzékelők elengedhetetlen eszközök az otthoni biztonság érdekében, és mindenki számára javasolt, hogy rendelkezzen egy ilyen készülékkel az otthonában. Az CO érzékelők működésének megértése és a rendszeres karbantartás segíthet abban, hogy biztonságosabb otthonunk legyen.

21 051 Ft

Rendelésre

Elfogyott
16 583 Ft

Elfogyott

Hívás
Cím