Fűtési rendszerek tisztítása

A fűtési rendszer karbantartására, tisztítására ugyanolyan fontos odafigyelnünk, mint például légkondicionálóink éves takaríttatására. Rengeteg kellemetlen dolgot előzhetünk meg, ha erre odafigyelünk! Fontos, hogy ne csak akkor hívjunk karbantartót, ha már jelentkeztek problémák a fűtési rendszerünkkel, hanem még a fűtési szezon előttre időzítsük. Ezzel több hirtelen jött költséget is megspórolhatunk magunknak, emellett elkerülhetjük a hirtelen meghibásodást vagy akár a fűtési rendszer teljes leállását is.

Fűtési rendszerünk tisztítása több szempontból is fontos. Legelőször a fűtési rendszer telepítése előtt ajánlott annak átmosása, ugyanis attól függetlenül, hogy egyenesen a gyártótól érkezik már ilyenkor rengeteg szennyeződést lehet bennük találni. Már ilyenkor is ajánlott a vegyszeres átmosás. A beüzemelés után pedig ajánlott 5 évente a teljes fűtési rendszer szakember által végzett gépi vegyszerekkel történő átmosás. Rendszeres használat mellett pedig még inkább elszennyeződnek a fűtési rendszerek így ajánlott akár évente kitisztíttatni. Azok a fűtési rendszerek melyek rendszeresen vannak használva még inkább el tudnak szennyeződni és ennek következtében több probléma is jelentkezhet. Ilyenkor előfordulhat korrózió melynek során gáz képződik és a rozsda lerakódik. Ez csökkenti a radiátorok hőleadó képességét, illetve ezáltal csökken a fűtési rendszerünk élettartama is. A másik probléma a rozsda és vízkő lerakódás, melyek az egész rendszer hatásfokát rontják, ez bármelyik részében előfordulhat és dugulást vagy meghibásodást okozhat. 

A fűtési rendszerek tisztítását leginkább átmosással szokták végezni, mely megakadályozza a kazán tönkremenetelét és a hőcserélők kilyukadását is. Ennek a legjobb módja, ha gépi vegyszeres tisztítást alkalmaznak, ugyanis a vegyszerek könnyedén felszakítják a legmakacsabb szennyeződéseket is. Így teljesen eltávolíthatók a rendszerben található szennyeződések és sokkal jobb eredmény érhető el, mint a sima vizes átmosás esetében. Nem elég, ha csak vizet használnak hozzá, az nem tudja teljesen eltávolítani a leülepedett szennyeződéseket. Persze emellett nem csak a vizes részeket tisztítják ki, hanem a kazán többi részét is. Fontos, hogy a folyamatot mindig szakemberrel végeztessük el, ugyanis ő tudja a legjobban, hogy milyen vegyszerek és gépek szükségesek, ahhoz, hogy a fűtési rendszerünk megfelelően legyen kitisztítva!

A rendszeres tisztításnak több előnye is van. Ilyen például az, hogy amennyiben a fűtési rendszerünk hatásfoka a szennyeződések miatt lecsökkent, a tisztítás jóval javítja azt. A hatásfok csökkenés azt eredményezi, hogy magasabb hőfokon kell fűtenünk ahhoz, hogy elérjük azt a hőérzetet, amit szeretnénk. Tehát nő a felhasznált energia is, ami pedig a magasabb számlák mellett nagyobb széndioxid kibocsájtást is eredményez. Ezt megelőzhetjük a rendszeres tisztítással. Egy teljesen tökéletesen működő kazánnál nincs szükség a magasabb hőfokon való fűtésre. Emellett hirtelen meghibásodás vagy akár teljes leállás is szóba jöhet az elszennyeződések miatt, ilyenkor pedig sokkal magasabb költségekkel kell számolnunk. Ezek a problémák is ugyanúgy megelőzhetőek a rendszeres tisztíttatással.

Tehát annak érdekében, hogy fűtési rendszerünk élettartama hosszabb legyen, mindenképpen megéri erre odafigyelni és folyamatosan karbantartani.

Hívás
Cím