Megújuló enrgiaforrás a fűtőanyagokban 🌳🔄: A pelletkazán

A fosszilis tüzelőanyagok (kőszén, kőolaj, földgáz) óriási hátránya, hogy az égés során keletkező füstgázokból nem lesz újra energiahordozó. Fűtés és melegvíz ellátásra ad alternatív és környezetbarát megoldást a pelletkazán.

De mi is az a pellet?
A pellet egy 100%-ban természetes anyagokból (rostos, szálas növényi hulladékokból vagy energianövényekből 🍀) előszárítással, kötőanyagmentesen nagy nyomáson préselt, tömörített fűtőanyag. A pelletek külseje sima, fényes, hosszrepedésektől mentesek. Különböző átmérőjűek (4-12mm) és hosszúságúak (10-40mm), hamutartalmuk alapján minőségileg osztályozhatóak. (Minél alacsonyabb a hamutartalom, annál ritkábban kell takarítani a kazán tűzterét, tüzelőrostélyát). Energiatartalmát tekintve a pellet összetételétől függően 1m3 földgáz elégetése során felszabadult hőenergia nagyjából 1,8-1,9kg pellet tartalmával egyenértékű. A legfontosabb érvek talán a pellet fűtőanyag mellett azonban:

🌱 gazdaságosabb 💰 a fűtőolajnál és a gáznál, környezetbarát és könnyen kezelhető
🌱 megújuló energiaforrás lévén nem fenyeget az a veszély, hogy esetleg elfogy, szemben a fosszilis energiaforrásokkal
🌱 égése során mindössze annyi szén-dioxidot bocsát ki, amennyit az alapanyagául szolgáló növény élete során magába épített 🍃 (szén-dioxid semleges), így globálisan nem növeli a levegőben található káros anyagokat, valamint nem járul hozzá az üvegházhatáshoz.

A pelletkazánok nagy hatásfokkal és megbízhatósággal használják fel a pelletet az otthon fűtésére 🏡és a melegvíz előállításának céljából🛀. Működésük közben automatikusan indítja és állítja le a pellet égetését a fűtésvezérlés utasításának megfelelően.
A pellet fűtőanyagot az épület egy megfelelően kialakított részében, pellettartályban kell tárolni. A tartályokat az épület méretéhez képest kell kiválasztani. Az optimális méretű tartályt egy fűtési szezonban mindössze egy-két alkalommal kell feltölteni. A tároló tartálynak nem szükséges közös helységben lennie a kazánnal, hiszen az automatikus pelletadagolás megoldható távolabbi épületrészből is. Ebben az esetben egy szivattyú egy gégecsövön keresztül juttatja el a pelletet a kazánhoz. Amennyiben a közös helységben helyezzük el őket, a pellet a tárolóból egy csiga segítségével automatikusan jut el a kazánba, épp amennyi a fűtéshez szükséges. Az elégés során keletkező hamu egy tálcán gyűlik össze, melyet időnként szükséges üríteni. A rendszer jelez a pellet kiürülése előtt. Egy megfelelő hőcserélő közbeiktatásával és egy melegvíztároló tartály beszerelésével külön energia ráfordítása nélkül lehet melegvizet előállítani 🛁. A pelletkazánnal szerelt fűtési rendszerek kiegészíthetőek napkollektorral ☀️, így teljesen függetlenné válunk a fosszilis tüzelőanyagoktól, valamint jelentős költségmegtakarítást eredményez 💵. A ma elérhető legolcsóbb automata fűtési rendszer a pellettel fűtés, így új építésű házak épületgépészeti tervezésénél ajánlott ebben gondolkodni!
☝️A FIX Gázszerviz Kft vállalja pelletkazánokkal szerelt fűtésrendszerek (Ferroli Sun P) kialakítását, tervezését, javítását 👨‍🔧.
📲06-20-467-4475, 06-30-181-8000

Hívás
Cím